Ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 10–12 lat na terenie miasta Olsztyna - Hałacz, Joanna; Warechowska, Małgorzata (Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism, 2015)
Zaniedbania dotyczące sposobu żywienia w dzieciństwie mogą powodować utrwalenie nieprawidłowych nawyków żywieniowych, mieć wpływ na funkcjonowanie i zdrowie organizmu oraz przyczynić się do wielu przewlekłych schorzeń i problemów zdrowotnych. Celem badań była ocena odżywiania dzieci w wieku 10–12 lat mieszkających w Olsztynie. Materiał i metody. Badaniami objęto grupę 288 dzieci (144 chłopców i 144 dziewcząt) w wieku 10–12 lat, zamieszkałych na terenie Olsztyna. Ocenę sposobu żywienia przeprowadzono w oparciu o indywidualny wywiad żywieniowy odnoszący się do spożycia pokarmu w ciągu ostatnich 24 h, po czym określono wartości energetyczne oraz odżywcze całodziennej racji pokarmowej oraz zawartość podstawowych składników pokarmowych, takich jak: białko, tłuszcz, węglowodany, mikroelementy i witaminy. Wyniki. Badania wykazały, że przy prawidłowej ilości spożywanych posiłków nie pokrywały one zapotrzebowania energetycznego badanych dzieci (w przypadku chłopców średnia wartość energetyczna dziennej racji pokarmowej wynosiła 1960,92 kcal, dla dziewcząt 1627,7 kcal), były także dość ubogie w białko i węglowodany, a zawierały nadmiar tłuszczu. Ponadto stwierdzono, że normy spożycia wapnia były realizowane na poziomie ok. 50% średniego zapotrzebowania, wykazano także zbyt niską zawartość błonnika w diecie. Wnioski. Wyniki badań wskazały na błędy w sposobie żywienia badanej grupy populacji zarówno co do ilości w sensie niedoborów energetycznych całodziennej racji pokarmowej, ich struktury, jak i jakości spożywanych posiłków.