Zespół metaboliczny wśród młodych pacjentów - Otto-Buczkowska, Ewa; Dryżałowski, Marek (Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism, 2015)
Zespół metaboliczny jest poważnym problemem w populacji dzieci i młodzieży. Predyspozycje genetyczne oraz czynniki środowiskowe, jak np. brak aktywności fizycznej i zwiększona podaż kalorii, są odpowiedzialne za podatność na rozwój zespołu metabolicznego. Badany jest również wpływ immunologicznych mechanizmów otyłości i zespołu metabolicznego, włączając w nie rolę limfocytów T regulatorowych. Zespół metaboliczny określa się jako zbiór czynników (obejmujących otyłość brzuszną, dyslipidemię, insulinooporność, nietolerancję glukozy lub cukrzycę oraz nadciśnienie tętnicze), które zwiększają ryzyko przyspieszonego rozwoju schorzeń układu sercowo-naczyniowego oraz innych konsekwencji zdrowotnych.