Nadwaga, otyłość i zaburzenia lipidowe u młodzieży z cukrzycą typu 1 - Wysocka-Mincewicz, Marta; Kołodziejczyk, Honorata; Wierzbicka, Elżbieta; Szalecki, Mieczysław (Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism, 2015)
Wstęp. Nadwaga u dzieci jest narastającym problemem w populacji pediatrycznej jak również wśród dzieci z cukrzycą typu 1. Celem badania była ocena odsetka nadwagi i otyłości u młodzieży z cukrzycą typu 1 oraz analiza parametrów lipidogramu, a także analiza czynników ryzyka tych nieprawidłowości. Materiał i metody. Grupę badaną stanowiło 60 dzieci z cukrzycą typu 1 (w tym 32 dziewczęta, 53,3%) w wieku powyżej 12 lat (średni wiek dziewcząt 14,6+/-0,3 lat, chłopców 15,6+/-0,4 lat) z czasem trwania cukrzycy: dziewczęta 5,7+-0,6 lat, chłopcy 4,4+/-0,8 lat. Analizę statystyczną wykonano za pomocą programu Statistica v 9,0 i SPSS v20. Wyniki. Badanie wykazało, że chłopcy z cukrzycą typu 1 są istotnie wyżsi niż zdrowa populacja, przy nieróżniącej się od zdrowych rówieśników masie ciała, BMI i obwodzie brzucha. Natomiast dziewczęta z cukrzycą typu 1 mają częściej nadwagę, większy obwód pasa oraz wyższe BMI niż zdrowe rówieśniczki. Nadwagę miało 12 dzieci (20%) przy kryterium BMI ≥1SD i 10 (16%) przy kryterium obwodu brzucha. Analiza regresji logistycznej wykazała, że najważniejszymi czynnikami ryzyka otyłości oraz otyłości brzusznej są płeć żeńska (odpowiednio OR=2,43 i OR=4,56), czas trwania cukrzycy powyżej 5 lat, (odpowiednio OR=1,96 i OR=3,27) oraz słaba kontrola metaboliczna (odpowiednio OR=1,74 i OR=2,89). Wnioski. Najważniejszym czynnikiem ryzyka rozwoju otyłości u młodzieży z cukrzycą typu 1 jest płeć żeńska. Profil lipidowy jest ściśle zależny od wyrównania metabolicznego i nadmiaru masy ciała. Czas trwania cukrzycy znamiennie wpływa na ryzyko nadwagi i otyłości brzusznej jak również na wyrównanie metaboliczne i profil lipidowy.