Ocena stężenia greliny, leptyny, oreksyny A i alfa-MSH w surowicy oraz poziomu przeciwciał skierowanych przeciwko wymienionym peptydom w odniesieniu do zakażenia Helicobacter pylori i zasiedlenia Candida albicans u dzieci z niedoborem wzrostu - Stawerska, Renata; Czkwianianc, Elżbieta; Matusiak, Agnieszka; Smyczyńska, Joanna; Hilczer, Maciej; Chmiela, Magdalena; Lewiński, Andrzej (Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism, 2015)
Wstęp. Peptydy produkowane w przewodzie pokarmowym, tkance tłuszczowej i w mózgu odgrywają ważną rolę w wydzielaniu hormonu wzrostu (GH) oraz regulacji przyjmowania posiłków. Zgodnie z hipotezą molekularnego podobieństwa antygeny mikroorganizmów bytujących w przewodzie pokarmowym mogą stać się mechanizmem spustowym dla produkcji przeciwciał, które reagują krzyżowo z peptydami regulatorowymi i modyfikują ich działanie. Celem pracy była ocena stężenia greliny, leptyny, oreksynyA i αMSH oraz poziomu przeciwciał skierowanych przeciwko wymienionym peptydom u dzieci z idiopatycznym niedoborem wzrostu (ISS) i niedoborem GH (GHD) w odniesieniu do infekcji Helicobacter pylori (H.pylori) i zasiedlenia Candida albicans (C.albicans). Materiał i metody. Analiza obejmowała 89 dzieci z niedoborem wzrostu (w wieku 10,24±3,52 lat): 64 z ISS i 25 z GHD oraz 36 dzieci prawidłowego wzrostu (grupa kontrolna) (w wieku 11,41±2,72 lat). U każdego dziecka oceniono w surowicy stężenie greliny, leptyny, oreksynyA i αMSH (alpha-melanocyte-stimulating hormone), poziom przeciwciał IgG skierowanych przeciwko wymienionym peptydom oraz przeciwko H.pylori, zaś obecność C.albicans na podstawie badania próbki kału. Grupa kontrolna została dobrana tak, aby częstość występowania infekcji H.pylori i zasiedlenia C.albicans była podobna do grupy badanej. Wyniki. Poziom przeciwciał IgG przeciwko grelinie i leptynie był znamiennie wyższy w grupie ISS niż w grupie kontrolnej. Stężenie greliny było istotnie wyższe u dzieci z GHD niż w grupie kontrolnej, zaś stężenie leptyny (jak również wskaźnik masy ciała) istotnie niższe w grupie ISS niż w grupach GHD i kontrolnej. Nie wykazano różnic pomiędzy grupami w odniesieniu do stężenia oreksynyA i αMSH ani przeciwciał skierowanych przeciwko nim. Wnioski. Podwyższony poziom przeciwciał skierowanych przeciwko grelinie i leptynie u dzieci z ISS jest związany z upośledzeniem wzrastania i gorszymi przyrostami masy ciała, prawdopodobnie poprzez modyfikację aktywności greliny i leptyny. Możliwe, że te przeciwciała reagują krzyżowo z peptydami na skutek molekularnego podobieństwa między wymienionymi peptydami a H.pylori i C.albicans, jednak potrzebne są dalsze badania wyjaśniające tę kwestię.