Propozycje decyzji terapeutycznych w zależności od trendów glikemii u pacjentów z cukrzycą typu 1 - Szadkowska, Agnieszka; Gawrecki, Andrzej; Jarosz-Chobot, Przemysława; Myśliwiec, Małgorzata; Zozulińska-Ziółkiewicz, Dorota (Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism, 2016)
Obecnie samokontrola cukrzycy coraz częściej opiera się na systemach ciągłego monitorowania glikemii oraz monitorowania glikemii metodą skanowania. Oba te systemy, poza aktualną wartością glikemii, dostarczają dwóch ważnych informacji: wyniki glikemii z ostatnich kilku godzin pod postacią wykresu oraz strzałki trendu zmian glikemii. Uwzględnienie tych informacji nadaje nowy wymiar samokontroli cukrzycy i powinno powodować modyfikację terapii cukrzycy. W pracy przedstawiono propozycje modyfikacji decyzji terapeutycznych w zależności od trendów glikemii u pacjentów z cukrzycą typu 1 leczonych metodą funkcjonalnej intensywnej insulinoterapii. Uwzględnienie trendów w podejmowaniu decyzji terapeutycznych powinno pozwolić na zmniejszenie zmienności glikemii oraz liczby epizodów hipo- i hiperglikemii.