Prewencja chorób serca i naczyń w Polsce– potrzeby a rzeczywistość - Zdrojewski, Tomasz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
W artykule omówiono aktualną sytuacją epidemiologiczną w Polsce w zakresie chorób serca i naczyń, czynników ryzyka tych chorób oraz ich prewencji. Duże rozpowszechnienie i niska skuteczność leczenia głównych czynników ryzyka oraz niedostateczna wiedza dorosłych Polaków o metodach prewencji wymagają podjęcia kompleksowych interwencji na poziomie populacyjnym i w grupach wysokiego ryzyka. Działania te powinny obejmować również szeroko pojęte inicjatywy przystosowania gospodarki rynkowej do kultury zdrowego stylu życia i żywienia oraz być zgodne z priorytetami i aktualnymi dokumentami Unii Europejskiej. Kompleksowy i komplementarny charakter ogólnopolskich projektów realizowanych od 2003 r. w ramach Narodowego programu POLKARD (Polski projekt 400 miast, SPOK, Polkard-Media: Pamiętaj o sercu i SMS) oraz ostatnie inicjatywy Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego powinny zostać uzupełnione długofalową i zintegrowaną współpracą z Narodowym Funduszem Zdrowia. Znaczny wzrost sprzedaży leków oraz szybsze niż oczekiwano starzenie się polskiego społeczeństwa jednoznacznie wskazują, że nakłady na nowoczesną prewencję chorób serca i naczyń powinny stanowić priorytet polityki zdrowotnej państwa.