Ocena wybranych parametrów gospodarki lipidowej u dzieci urodzonych z ciąży powikłanej cukrzycą ciążową (GDM) - Wilk, Małgorzata; Horodnicka-Józwa, Anita; Molęda, Piotr; Petriczko, Elżbieta; Safranow, Krzysztof; Walczak, Mieczysław (Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism, 2016)
Wstęp. Aktualne dane z piśmiennictwa wskazują na związek matczynej hiperglikemii w okresie ciąży z występowaniem zaburzeń lipidowych u potomstwa. Cel pracy. Analiza wybranych parametrów gospodarki lipidowej u dzieci pochodzących z ciąży powikłanej cukrzycą ciążową (GDM). Materiał i metody. Grupę badaną stanowiło 50 dzieci w wieku 7–15 lat urodzonych z ciąży powikłanej cukrzycą ciążową, grupę kontrolną 46 zdrowych dzieci w wieku 7–16 lat pochodzących z ciąży niepowikłanej GDM. U badanych dokonano pomiaru wysokości i masy ciała, obwodu talii i bioder. Obliczono BMI i wskaźnik talia-biodra (WHR). Z krwi żylnej oznaczono stężenie cholesterolu całkowitego, frakcji LDL-CH, HDL-CH oraz triacylogliceroli (TG). Wyznaczono wartość wskaźnika TG/HDL-CH. Wyniki. Nadwagę lub otyłość rozpoznano u 38% dzieci z grupy badanej i 41% z grupy kontrolnej (p=0,19). W grupie badanej wykazano istotnie wyższe stężenie cholesterolu całkowitego (p=0,002) oraz LDL-CH (p=0,007) w porównaniu z grupą kontrolną. Analiza lipidogramu względem BMI w grupie dzieci eksponowanych na GDM wykazała istotnie wyższe stężenie LDL-CH (p=0,02), triacylogliceroli (p=0,02), wartość wskaźnika TG/HDL-CH (p=0,007) oraz niższe stężenie HDL-CH (p=0,02) u dzieci z nadwagą i otyłością w porównaniu do dzieci szczuplejszych. Podobnych zależności nie obserwowano w grupie kontrolnej. W grupie badanej stwierdzono korelację wskaźnika TG/HDL z SDS BMI (Rs=0,47, p=0,0006), WHR (Rs=0,31, p=0,03) oraz SDS urodzeniowej masy ciała (Rs=0,47, p=0,0006). Wnioski. Dzieci pochodzące z ciąży powikłanej GDM, zwłaszcza z nadwagą lub otyłością, mogą mieć zwiększone ryzyko występowania zaburzeń lipidowych oraz wynikających z nich powikłań sercowo-naczyniowych. W związku z tym szczególnie istotne jest zapobieganie rozwojowi nadmiernej masy ciała w tej grupie dzieci.