Zespół metaboliczny – epidemia naszych czasów, nowa definicja, cele działań prewencyjnych i leczniczych - Wożakowska-Kapłon, Beata; Bartkowiak, Radosław; Stępień, Alicja (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Zespół metaboliczny zawdzięcza rosnące znaczenie kliniczne i epidemiologiczne zarówno znacznemu rozpowszechnieniu, jak i zwiększonemu ryzyku rozwoju miażdżycy, cukrzycy typu 2 i powikłań sercowo- -naczyniowych występujących w przebiegu tej choroby. Według najnowszej definicji do rozpoznania zespołu metabolicznego niezbędne jest stwierdzenie otyłości centralnej oraz 2 spośród 4 czynników, takich jak stężenie trójglicerydów we krwi ł150 mg/dl, obniżone stężenie HDL-cholesterolu, ciśnienie tętnicze ≥130/≥85 mmHg i glikemia na czczo ≥100 mg/dl. Wczesna identyfikacja składowych zespołu i zintegrowane działania profilaktyczne i farmakologiczne mają na celu redukcję śmiertelności i chorobowości sercowo-naczyniowej oraz poprawę jakości życia znacznego odsetka populacji.