Stan odżywienia pacjentów w chwili rozpoznania choroby nowotworowej wieku dziecięcego i młodzieńczego - Połubok, Joanna; Malczewska, Anna; Rąpała, Małgorzata; Szymocha, Jerzy; Kozicka, Marta; Dubieńska, Katarzyna; Duczek, Monika; Kazanowska, Bernarda; Barg, Ewa (Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism, 2017)
Wstęp. Dzieci z chorobą nowotworową są znacznie bardziej narażone na niedożywienie. Celem pracy jest ocena częstości występowania niedożywienia oraz nadwagi w momencie rozpoznania choroby nowotworowej u dzieci. Materiał i metody. Badaniami objęto 734 pacjentów (58% chłopców) w wieku 1–20,25 lat z rozpoznaną chorobą nowotworową w latach 1986–2014. Pacjenci zostali podzieleni na grupy w zależności od rozpoznania:1) ALL, 2) ANLL, 3) HL, 4) NHL, 5) NBL, 6) guz Wilmsa, 7) złośliwy guz mezenchmalny. BMI oraz wysokość ciała przedstawiono w SDS. Oceniano różnice w występowaniu zaburzeń w każdej z tych grup. Wyniki badań. W badanej grupie w momencie rozpoznania choroby 21,5% wykazywało niedożywienie, a 13,5% pacjentów miało nadwagę. Pacjenci z ALL byli istotnie częściej otyli w porównaniu do pozostałych grup (RR 1,82, CI 95% 1,26–2,63, p=0,002) – 18,6% z nich miało nadwagę. Dzieci ze złośliwymi guzami mezenchymalnymi są mniej podatne na występowanie nadwagi/otyłosci w porównaniu do innych pacjentów (RR 0,36, CI 95% 0,15–0,87, p=0,021) – tylko 5,4% z nich miało nadwagę. Dziewczynki z ALL częściej wykazywały niedowagę w porównaniu do innych badanych grup (RR 1,72, CI 95% 1,08–2,75, p=0,03).W pozostałych grupach badanych nie obserwowano istotnych różnic w występowaniu niedożywienia/otyłości. Wnioski. Pacjenci z ALL wykazują większą predyspozycję do niedowagi w porównaniu do pacjentów z guzami litymi. Należy odnotować częstsze występowanie nadwagi u dzieci z ALL w porównaniu do innych grup pacjentów.