Aldosteron – niedoceniane ogniwo w patogenezie nadciśnienia tętniczego - Kosicka, Teresa; Kara-Perz, Hanna; Głuszewski, Wojciech; Perz, Stanisław (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Coraz liczniejsze ostatnio doniesienia weryfikują pogląd, że pierwotny hiperaldosteronizm (PA), uważany dawniej za rzadką chorobę, jest prawdopodobnie najczęstszą postacią wtórnego nadciśnienia tętniczego. Wymaga to wnikliwej oceny i często weryfikacji rozpoznania u pacjentów z opornym na leczenie nadciśnieniem. W przedstawionej pracy omówiono pokrótce przyczyny, objawy i kryteria diagnostyczne PA. Podkreślono wartość diagnostyczną wskaźnika aldosteronowo-reninowego, który pozwala na wyodrębnienie osób we wczesnym okresie choroby, jeszcze bez typowych objawów, z normokaliemią i ciężkim nadciśnieniem, wymagającym podawania kilku leków hipotensyjnych. Prawidłowe rozpoznanie PA i jego specyficzne leczenie stworzy szansę skutecznej terapii w dużej części przypadków opornego dotychczas nadciśnienia tętniczego.