Oczna postać sarkoidozy – przegląd piśmiennictwa - Nowik, Katarzyna; Nowik, Kamil; Izdebska, Justyna; Szaflik, Jacek P. (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2019)
Sarkoidoza jest wielosystemową, ziarniniakową chorobą o nieznanej etiologii, która może objąć procesem zapalnym każdy narząd człowieka. Postać oczna sarkoidozy może wystąpić nawet u 70% chorych. Celem pracy jest opis objawów okulistycznych oraz neurookulistycznych mogących wystąpić w tej jednostce chorobowej ze szczegółowym podziałem na możliwe zaangażowanie poszczególnych struktur ocznych. W tym celu przejrzano artykuły w języku angielskim, posługując się bazą danych Pubmed, MEDline, Google Scholar. Według piśmiennictwa do najczęstszych objawów okulistycznych, które mogą wystąpić w przebiegu sarkoidozy, należy ziarniniakowe zapalenie przedniego odcinka błony naczyniowej. Wczesne rozpoznanie i włączenie odpowiedniego leczenia mogą uchronić pacjentów przed wystąpieniem późnych powikłań w postaci trwałego uszkodzenia wzroku oraz powikłań ze strony innych narządów.