ARTYKUŁ ORYGINALNY Przeznaczyniowe zamykanie ubytków międzyprzedsionkowych typu drugiego u dorosłych - Demkow, Marcin; Rużyłło, Witold; Jakubowska, Ewa; Konka, Marek; Kępka, Cezary; Wilczyński, Janusz (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2005)
Cel: W pracy przedstawiono bezpośrednie i odległe wyniki leczenia ubytków międzyprzedsionkowych typu drugiego (ASDII) za pomocą okludera (zapinki) Amplatza u dorosłych. Materiał i metoda: Praca jest badaniem prospektywnym, obejmującym kolejnych pacjentów zakwalifikowanych do tego zabiegu. Wszystkie zabiegi wykonywano w znieczuleniu ogólnym, monitorując ich przebieg przy pomocy wielopłaszczyznowej echokardiografii przezprzełykowej. Od 1997 r. do końca maja 2005 r. u 292 pacjentów w wieku 16 lat lub więcej wykonano w znieczuleniu ogólnym badanie przezprzełykowe oraz cewnikowanie serca przed planowanym zabiegiem. U 280 pacjentów (200 kobiet) w wieku 16–76 lat (42±18) podjęto próbę zamknięcia przecieku. Wyniki: Okludery wszczepiono skutecznie u 269 pacjentów (skuteczność 96,1%). W trakcie oddychania 50% tlenem (znieczulenie ogólne) stosunek przepływu płucnego do systemowego wynosił u nich od 1,4 do 8,5 (2,9±1,7). U 109 pacjentów stwierdzono ubytek centralny, 160 (60%) miało ubytek przednio-górny z częściowym (Ł5 mm) lub całkowitym brakiem rąbka aortalnego. U 18 chorych stwierdzono ubytki mnogie, a 56 miało cienką, tętniakowatą przegrodę międzyprzedsionkową. W badaniu przezprzełykowym największy wymiar ubytków wynosił 4–36 mm (18±5,2), a wymiar rozciągniętego balonem ubytku 6–36 mm (21±8). Użyto okludery 6–40 mm (24±7,1). Pacjenci mieli wizyty kontrolne po miesiącu (wszyscy pacjenci), 6 (251/269 pacjentów) oraz 12 miesiącach (219/269 pacjentów). Obserwacje dłuższe niż 5 lat miało 47 pacjentów. Szczelne zamknięcie przegrody uzyskano u 96,7% pacjentów, a u pozostałych stwierdzano nieistotny przeciek, zależny od świadomie pozostawionych dodatkowych ubytków nie pokrytych okluderem. Powikłania okołozabiegowe wystąpiły u pojedynczych pacjentów: tamponada osierdzia leczona operacyjnie, embolizacja okludera do lewego przedsionka (usunięcie operacyjne), embolizacja okludera do aorty (usunięcie przeznaczyniowe), krwawienie z dróg oddechowych (leczone zachowawczo). U 13,5% (22 pacjentów) spośród pierwszych 163 pacjentów, u których po zabiegu stosowano tylko kwas acetylosalicylowy, obserwowano przejściowe epizody neurologiczne (zaburzenia widzenia lub bóle głowy), które pojawiały się w ciągu pierwszych 6 miesięcy po zabiegu. Po modyfikacji leczenia powikłań tych nie obserwowano. Wnioski: Przeznaczyniowe zamknięcie ubytków międzyprzedsionkowych typu drugiego za pomocą zapinki Amplatza u dorosłych jest bezpieczne i bardzo skuteczne w obserwacjach trwających do 7,5 lat. Powikłania, głównie okołozabiegowe, są rzadkie i możliwe do ograniczenia przy skrupulatnym przestrzeganiu procedury zabiegu i zasad bezpieczeństwa. Po zabiegu wskazane jest pełne leczenie przeciwpłytkowe lub przeciwkrzepliwe przez 6 miesięcy. Umiarkowane i duże ubytki oraz ubytki ze złożoną anatomią mogą być leczone tą techniką ze skutecznym zamknięciem przecieku u wszystkich chorych, u których wszczepiono okluder.