ARTYKUŁ ORYGINALNYAngioplastyka bifurkacji naczyń wieńcowych z zastosowaniem stentu Multilink Frontier™. Obserwacja odległa 50 pacjentów - Lesiak, Maciej; Rzeźniczak, Janusz; Hiczkiewicz, Jarosław; Grajek, Stefan; Pyda, Małgorzata; Skorupski, Włodzimierz; Mitkowski, Przemysław; Grygier, Marek; Prech, Marek; Baszko, Artur; Cieśliński, Andrzej (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2005)
Wstęp: Angioplastyka wieńcowa miejsca podziału (bifurkacji) naczyń była zawsze wyzwaniem kardiologii interwencyjnej. Wyniki bezpośrednie są gorsze, a ryzyko restenozy i kolejnych interwencji większe w porównaniu z innymi rodzajami zmian. Celem niniejszej pracy jest ocena wyników bezpośrednich i odległych leczenia zwężeń na bifurkacji przy użyciu specjalnie przystosowanego do tego celu stentu. Materiał i metody: Zabieg implantacji stentu Multilink Frontier™ firmy Guidant wykonano u 50 pacjentów z objawową postacią dławicy piersiowej stabilnej bądź z dławicą niestabilną. Oceniano skuteczność zabiegu oraz występowanie powikłań szpitalnych, 30-dniowych oraz po 9 miesiącach, takich jak zgon, zawał serca i konieczność ponownej rewaskularyzacji. Kontrolną koronarografię wykonywano tylko w przypadku wystąpienia nawrotu dolegliwości dławicowych. Wyniki: Stent udało się skutecznie implantować u 46 pacjentów. W okresie szpitalnym u 2 chorych stwierdzono bezobjawowy wzrost CK-MB i rozpoznano zawał serca bez załamka Q. W ciągu 30 dni po zabiegu nie obserwowano innych powikłań. W obserwacji odległej nie stwierdzono zgonów, u 1 pacjenta wystąpił zawał serca z załamkiem Q. U 5 chorych (10%) wykonano powtórną rewaskularyzację z powodu restenozy w leczonym segmencie. Wnioski: Angioplastyka bifurkacji naczyń wieńcowych z implantacją stentu Multilink Frontier™ jest zabiegiem skutecznym, obarczonym niewielkim ryzykiem powikłań. Rokowanie odległe jest zadowalające, a konieczność powtórnych rewaskularyzacji występuje u ok. 10% pacjentów.