ARTYKUŁ ORYGINALNY Wpływ czynników ryzyka choroby wieńcowej oraz abstynencji alkoholowej na nawrót dolegliwości stenokardialnych oraz wystąpienie incydentów sercowych po implantacji stentów wieńcowych - Dudek, Andrzej; Wojciechowski, Piotr; Buszman, Paweł (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2005)
Wstęp: Nawrót objawów stenokardii po skutecznym zabiegu przezskórnej angioplastyki wieńcowej (PTCA) jest istotnym ograniczeniem tego zabiegu. Może on być spowodowany zwężeniem tętnicy w miejscu poszerzonym (tzw. restenoza) lub wystąpieniem nowego zwężenia w innym segmencie tętnic wieńcowych. Podejmowane od lat próby przezwyciężenia tego zjawiska nie przyniosły dotychczas znaczących rezultatów. Cel badania: Celem badania było określenie wpływu abstynencji alkoholowej i czynników ryzyka choroby wieńcowej na odległe wyniki angioplastyki z użyciem stentu. Materiał i metodyka: Badanie przeprowadzono u 111 pacjentów, u których wykonano skuteczną angioplastykę wieńcową z implantacją co najmniej jednego stentu wieńcowego. Retrospektywnie, na podstawie dokumentacji szpitalnej, oceniono występowanie czynników ryzyka choroby wieńcowej w badanej populacji oraz nasilenie stenokardii przed zabiegiem. Prospektywnie, w ciągu 6 miesięcy od zabiegu przeprowadzono badanie ankietowe celem oceny nasilenia stenokardii bezpośrednio po zabiegu, ewentualnego jej nasilenia w obserwacji 6-miesięcznej, a także wystąpienia incydentów wieńcowych, takich jak: konieczność powtórnej hospitalizacji z przyczyn sercowych, zawał lub zgon sercowy, konieczność powtórzenia zabiegu PTCA lub wykonania zabiegu pomostowania tętnic wieńcowych (CABG). Wyniki: Kliniczne objawy nawrotu dolegliwości wystąpiły u 44 chorych (39,6%). Jeden pacjent zmarł, a 3 chorych poddano zabiegowi CABG – w tym 1 w wyniku ostrego powikłania implantacji stentu. W grupie badanej wystąpiły następujące incydenty kliniczne: nasilenie stenokardii – wzrost klasy CCS o ł1 wystąpiło u 33 chorych. Angiograficznie udokumentowano restenozę u 9 pacjentów (kontrolna koronarografia nie była wykonywana u wszystkich pacjentów, u których nastąpiło nasilenie stenokardii). Zmiany de novo udokumentowano u 2 pacjentów. CABG przeprowadzono u 2 pacjentów, ponowne PTCA u 7. Pacjentów podzielono na 2 grupy: A – bez nawrotu dolegliwości i B – z nawrotem dolegliwości. W grupie z nawrotem dolegliwości stwierdzono statystycznie znamiennie większe stężenie cholesterolu po 6 miesiącach (stężenie cholesterolu = 239±43 mg%) niż w grupie bez nawrotu dolegliwości (stężenie cholesterolu = 211±34 mg%) (p<0,05). Graniczne stężenie cholesterolu, powyżej którego znamiennie zwiększa się częstość nawrotu dolegliwości wynosi 230 mg%. Stwierdzono również mniejszą częstość nawrotu dolegliwości u osób pijących alkohol (23%) w porównaniu z całkowitymi abstynentami (50%) (p=0,007). Nie stwierdzono znamiennych statystycznie różnic wartości profilu lipidowego w badaniu przed zabiegiem pomiędzy grupami, nie stwierdzono również zależności między alkoholem a badanymi czynnikami wpływającymi na nawrót dolegliwości. Nie stwierdzono również wpływu palenia, cukrzycy, nadciśnienia, wcześniej przebytego zawału na częstość nawrotu dolegliwości. Pacjenci z więcej niż jednym implantowanym stentem nie wykazali istotnie większej częstości nawrotu dolegliwości. Nie stwierdzono również predyspozycji określonego naczynia wieńcowego do zwiększania częstości nawrotów. Wniosek: Zwiększone stężenie cholesterolu oraz całkowita abstynencja alkoholowa zwiększają ryzyko wystąpienia nawrotu dolegliwości po zabiegu implantacji stentu do tętnic wieńcowych.