Rak kolczystokomórkowy skóry i rak z komórek Merkla. Rekomendacje diagnostyczno-terapeutyczne Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego - Lesiak, Aleksandra; Czuwara, Joanna; Kamińska-Winciorek, Grażyna; Kiprian, Dorota; Maj, Joanna; Owczarek, Witold; Placek, Waldemar; Rudnicka, Lidia; Rutkowski, Piotr; Sobjanek, Michał; Sokołowska-Wojdyło, Małgorzata; Szepietowski, Jacek; et al. (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2019)
W przedstawionych rekomendacjach omówiono obraz kliniczny, patomorfologiczny i dermoskopowy zmian, postępowanie diagnostyczne oraz lecznicze w przypadku raka kolczystokomórkowego skóry (squamous cell carcinoma – SCC) oraz raka z komórek Merkla (Merkel cell carcinoma – MCC). Złotym standardem terapeutycznym w obu tych rakach jest chirurgia, a w przypadku SCC – ewentualnie ze śródoperacyjną analizą doszczętności zabiegu z zastosowaniem mikrochirurgii Mohsa. W zaleceniach omówiono również niechirurgiczne metody leczenia tych raków z uwzględnieniem terapii ogólnoustrojowych stosowanych w zaawansowanych postaciach choroby. Rekomendacje stanowią narzędzie pomocne w wyborze odpowiedniej opcji terapeutycznej dla poszczególnych pacjentów z rozpoznaniem SCC oraz MCC. Są oparte na obowiązujących rekomendacjach światowych oraz wiedzy eksperckiej.