Zastosowanie fototerapii w leczeniu łuszczycy zwyczajnej - Sadowska, Magdalena; Lesiak, Aleksandra; Narbutt, Joanna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2019)
Łuszczyca zwyczajna to przewlekła choroba zapalna skóry o złożonej etiologii. Fototerapia jest jedną z metod jej leczenia, a najczęściej wykorzystywane są naświetlania NB-UVB oraz PUVA. W postaci umiarkowanej do ciężkiej jest to metoda pierwszego wyboru. W łuszczycy łagodnej wskazaniem do wdrożenia światłolecznictwa są niezadowalające efekty leczenia miejscowego. NB-UVB stosuje się w pierwszej kolejności, leczenie PUVA rozważa się przy niedostatecznym efekcie NB-UVB. Zaletami fototerapii są jej duża skuteczność i niewiele działań niepożądanych. Należy jednak stosować zasady odpowiedniej fotoprotekcji, monitorowania pacjenta oraz kwalifikacji do leczenia. W artykule przedstawiono aktualne dane dotyczące zastosowania fototerapii w leczeniu łuszczycy z uwzględnieniem zasad naświetlań dzieci i kobiet w ciąży oraz działań niepożądanych i sposobów zapobiegania ich wystąpieniu.