Więcej uwagi dla dzieci to lek Rozmowa z Agnieszką Słopień - Kostecka, Alicja (Menedżer Zdrowia, 2019)
– Dorośli są za mało uważni, jeśli chodzi o potrzeby dzieci. Dotyczy to zarówno rodziców, jak i nauczycieli, psychologów, pedagogów. Do szpitala często trafiają młodzi, którzy wcześniej zgłaszali problemy, z którymi nie potrafili sobie poradzić, ale nikt nie chciał im poświęcić wystarczająco dużo czasu – mówi dr hab. Agnieszka Słopień z Kliniki Psychiatrii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, konsultant krajowa w dziedzinie psychoterapii dzieci i młodzieży.