Porównanie stężenia czynnika wzrostowego komórek pnia (SCF) w osoczu i hodowlach fibroblastów u chorych na twardzinę układową i mastocytozę układową - Zalewska, Anna; Wyczółkowska, Janina; Dziankowska-Bartkowiak, Bożena; Sysa-Jędrzejowska, Anna; Narbutt, Joanna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2005)
Czynnik wzrostowy komórek pnia ( stem cell factor – SCF) jest cytokiną o wielokierunkowym działaniu, uwalnianą w skórze m.in. przez keratynocyty, fibroblasty, komórki śródbłonka i komórki tuczne. Wykazano również jego działanie stymulujące na mastocyty. Komórki te pełnią kluczową rolę w patogenezie mastocytoz, a także biorą udział w rozwoju twardziny. Dlatego też celem obecnej pracy była ocena i porównanie stężenia SCF w osoczu chorych oraz w hodowlach fibroblastów uzyskanych od pacjentów z twardziną i mastocytozą. Badaniem objęto 20 pacjentów z twardziną układową, 20 z mastocytozą układową oraz 40 zdrowych ochotników, stanowiących grupę kontrolną. Stężenie SCF w osoczu i supernatantach oznaczano metodą ELISA. Wykazano, że stężenie SCF w osoczu chorych z mastocytozą (średnia ± SD: 1335,5±138,6 pg/ml) było istotnie niższe w porównaniu z chorymi z twardziną (1709,4±494,9 pg/ml; p<0,01) i grupą kontrolną (1592,5±270,2 pg/ml; p 0,05). Wykazano, że stężenie SCF w hodowlach fibroblastów uzyskanych od chorych z mastocytozą było istotnie niższe niż u chorych z twardziną i wynosiło odpowiednio (średnia ± SD) 15,8±9,6 pg/ml vs 30,6±16,6 pg/ml (p 0,05). Występowała statystycznie istotna ujemna korelacja pomiędzy stężeniem SCF w osoczach chorych z twardziną a czasem trwania choroby oraz nasileniem procesu chorobowego, ocenianego wg skali TSS (Total Skin Score) (p<0,05). Uzyskane wyniki wskazują wprawdzie na występowanie zaburzeń syntezy SCF u chorych z mastocytozą, nie wydaje się jednak, żeby pełniły one istotną rolę w patogenezie mastocytozy czy twardziny układowej.