Zgoda na prowadzenie immunoterapii podjęzykowej - Pawliczak, Rafał (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2019)
Podjęzykowa immunoterapia swoista alergenowo jest procedurą średniego ryzyka. Pacjent jest jednak eksponowany na duże dawki alergenów we własnym domu, bez bezpośredniego nadzoru ze strony personelu medycznego. W związku z tym przed jej rozpoczęciem konieczne jest uzyskanie pisemnej zgody pacjenta. W tym krótkim artykule zawarto podstawowe informacje dotyczące uzyskiwania takiej zgody oraz przykłady odpowiednich dokumentów, które mogą być wykorzystywane w praktyce lekarza alergologa.