Działania niepożądane w trakcie immunoterapii alergenowej - Bartkowiak-Emeryk, Małgorzata; Emeryk, Andrzej (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2019)
W artykule omówiono działania niepożądane miejscowe i systemowe, które mogą wystąpić w trakcie immunoterapii alergenowej. Oparto się na danych zawartych w charakterystyce produktu leczniczego preparatów do immunoterapii alergenowej oraz wynikach największych badań retrospektywnych i prospektywnych. Przedstawiono także czynniki ryzyka wystąpienia działań niepożądanych w różnych grupach chorych.