miRNA – rola i znaczenie w alergii pokarmowej - Gawlak, Aleksandra; Pawliczak, Rafał (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2019)
Alergia pokarmowa jest patologiczną odpowiedzią organizmu mediowaną za pośrednictwem alergenów znajdujących się w spożywanych produktach. Problem ten dotyka częściej dzieci niż osoby dorosłe. Alergię pokarmową klasyfikuje się jako IgE-zależną, w którą zaangażowane są przeciwciała IgE, a także IgE-niezależną, której patomechanizm nie jest do końca poznany. Cząsteczki miRNA o długości 19–25 nukleotydów są zaangażowane w wiele procesów, między innymi biorą udział w odpowiedzi immunologicznej. W tej pracy zwrócono uwagę na zmianę ekspresji miRNA-98 oraz na klaster miRNA-17-92 w przebiegu alergii pokarmowej. Wzrost ekspresji tych cząsteczek wiąże się ze zmniejszoną ekspresją cytokiny przeciwzapalnej IL-10, a także ze zmniejszoną ekspresją trombospondyny 1, która również jest zaangażowana w proces odpowiedzi immunologicznej. Galektyna 1 jest obiecującym celem dalszych badań dotyczących leczenia alergii pokarmowej. Cząsteczki miRNA mogą mieć ochronny wpływ na występowanie alergii dzięki zastosowaniu odpowiednich metod przetwórstwa mleka krowiego.