Zapalenie płuc u chorych w opiece paliatywnej. Część II – postępowanie w atypowych i grzybiczych zapaleniach płuc - Nowak, Piotr; Zasowska-Nowak, Anna (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2019)
Atypowe i grzybicze zapalenie płuc występuje rzadziej niż zapalenie typowe. Pomimo to jego potencjalnie ciężki przebieg, możliwe powikłania i trudności w rozpoznaniu mogą być wyzwaniem dla lekarza. Terapia antybiotykiem β-laktamowym nie prowadzi do wyleczenia. W wypadku etiologii grzybiczej żaden z zalecanych schematów empirycznej antybiotykoterapii pozaszpitalnego lub szpitalnego zapalenia płuc nie jest skuteczny. Pacjenci objęci opieką paliatywną są bardziej narażeni na wystąpienie zapalenia płuc niż osoby z populacji ogólnej, a upośledzenie odporności i zmiany organiczne w płucach predysponują ich do zakażeń florą atypową. Artykuł zawiera informacje dotyczące źródeł zakażenia, objawów, rozpoznania oraz leczenia atypowego i grzybiczego zapalenia płuc przydatne w praktyce lekarza medycyny paliatywnej.