Leczenie bólu epizodycznego wieloma podaniami fentanylu przezśluzówkowego na dobę – opis przypadku - Komar-Czapski, Konrad; Dzierżanowski, Tomasz (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2019)
W pracy przedstawiono przypadek chorego z zaawansowanym mięsakiem z licznymi przerzutami do płuc i węzłów chłonnych, u którego pomimo uzyskania dobrej kontroli bólu podstawowego występowały krótkotrwałe epizody bólu incydentalnego związanego z poruszaniem się. Zastosowano fentanyl przezśluzówkowy w tabletkach podjęzykowych z intencją do 4 podań na dobę. Pacjent zwiększył liczbę podań średnio do 6 na dobę z dobrym skutkiem i tolerancją. Powróciła przy tym zdolność do pełnej samoobsługi w podstawowych czynnościach życiowych. Wobec powyższego utrzymano taki reżim leczenia jako optymalną alternatywę, bez zwiększania dawek analgetyku podstawowego.