Hiperurykemia w gabinecie lekarza rodzinnego - Mamcarz, Artur; Wełnicki, Marcin; Mastalerz-Migas, Agnieszka (Lekarz POZ, 2019)
Bezobjawowa hiperurykemia stała się w ostatnich latach obiektem zainteresowania kardiologów. Kwas moczowy, kojarzony dotychczas głównie z dną moczanową oraz niektórymi schorzeniami onkologicznymi, okazał się niezależnym czynnikiem ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Szereg badań wskazuje, że bezobjawowa hiperurykemia jest również niezależnym czynnikiem ryzyka zgonu sercowo-naczyniowego. Eksperci są obecnie zgodni, że oznaczenie stężenia kwasu moczowego powinno być rutynowym badaniem laboratoryjnym u większości naszych pacjentów. Weryfikacji wymagają również dotychczasowe normy stężenia kwasu moczowego. U pacjentów z nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą, dyslipidemią czy przewlekłą chorobą nerek za nieprawidłowe należy uznać już stężenie kwasu moczowego przekraczające 5 mg/dl.