Zapalenie błony naczyniowej powiązane z reumatoidalnym zapaleniem stawów leczone adalimumabem - Kalaczyńska, Elżbieta; Bilińska, Ewa; Owidzka, Marta; Omulecki, Wojciech (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2019)
Zapalenie błony naczyniowej to schorzenie oka o różnorodnej etiologii. Stan ten dotyka relatywnie młodych pacjentów, jeśli pozostaje nieleczony może prowadzić do znaczących komplikacji, w tym ślepoty. Stąd, zapobieganie rozwojowi zapalenia oraz utraty wzroku jest tak istotne. Przedstawiono przypadek 36-letniego mężczyzny. U pacjenta z wywiadem reumatoidalnego zapalenia stawów zdiagnozowano początkowo zapalenie przedniego odcinka błony naczyniowej, następnie obrzęk plamki oraz błonę nasiatkówkową. Jednakże, konwencjonalna terapia steroidami nie była wystarczająca do uzyskania kontroli choroby oraz była związana z wystąpieniem działania niepożądanego w postaci wzrostu ciśnienia wewnątrzgałkowego. Ostatecznie zastosowano terapię przy użyciu adalimumabu. Terapia umożliwiła zahamowanie progresji choroby oraz ustąpienie objawów reumatologicznych.