Strategia leczenia chorób alergicznych - Płusa, Tadeusz (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2003)
Wiedza o patogenezie chorób alergicznych wskazuje kierunek postępowania w celu kontrolowania objawów chorobowych. Głównym działaniem jest wpływanie na proces zapalenia alergicznego. Wiele etapów tegoż zjawiska jest w pełni możliwych do farmakologicznego kontrolowania, ale szereg z nich wymaga jeszcze dalszych badań. W niniejszym przeglądzie przedstawiono jedynie te metody postępowania leczniczego, które są klinicznie już akceptowane, ze specjalnym naciskiem na działanie przeciwzapalne, synergistyczne.