Zastosowanie badań immunohistochemicznych i technik biologii molekularnej w diagnostyce ziarniniaka grzybiastego - Goździcka-Józefiak, Anna; Poręba, Elżbieta; Bręborowicz, Jan; Kramer, Lucyna; Pawlaczyk, Mariola; Banasiak, Tamara; Filas, Violetta (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2003)
Ziarniniak grzybiasty (MF) jest najczęściej występującym pierwotnym chłoniakiem skóry T-komórkowym, który w początkowym okresie choroby często sprawia trudności diagnostyczne. Celem pracy była ocena przydatności badań immunohistochemicznych oraz rearanżacji genu γ receptora limfocytów T (TCRγ) w diagnostyce ziarniniaka grzybiastego (MF). Reakcje immunohistochemiczne prowadzono z przeciwciałami przeciw markerom CD2, CD3, CD4, CD5, CD7, CD8, CD20 komórek nacieków skórnych. Do analizy rearanżacji TCRγ zastosowano metodę PCR z elektroforetycznym rozdziałem heterodupleksów w żelu, w gradiencie temperaturowym. Badaniami objęto 49 chorych na MF w różnych stadiach oraz 25 chorych z dermatozami zapalnymi. W większości nacieków skórnych MF na komórkach stwierdzano immunofenotyp CD2+, CD3+, CD4+, CD5+, CD7-, CD8-, CD20-, podobny do występującego w przewlekłych zapalnych chorobach skóry. Dominujące klony z rearanżacją TCRγ wykryto w wycinkach skórnych u 85%, a w komórkach krwi obwodowej u 63% ogółu chorych z MF, podczas gdy w grupie kontrolnej odpowiednio u 11 i 14% chorych. Stwierdzono statystycznie istotne różnice w porównaniu występowania klonów limfocytów T w naciekach skórnych u chorych z MF w stosunku do chorych z grupy kontrolnej. Analiza statystyczna wyników rearanżacji TCRγ w komórkach krwi obwodowej nie wykazała istotnych różnic tylko w stadium początkowym (IA) MF w porównaniu z dermatozami łagodnymi. W przypadkach podejrzenia MF, wykrycie rearanżacji genu TCRγ stanowi cenne uzupełnienie diagnostyki histopatologicznej i immunohistochemicznej, jednak rozpoznanie powinno być zawsze stawiane na podstawie całościowej oceny badań i stanu klinicznego chorych.