Od wydawcy - Michalak, Janusz; Łukomski, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2005)
Janusz Michalak – Dziewica na rynku Jeśli system publiczny ma dominować, trzeba jasno określić jego zakres: ile szpitali będzie w sieci, co należy się pacjentom za publiczne pieniądze (koszyk). A cała reszta powinna zostać urynkowiona. Jacek Łukomski – Potrzeba profesjonalizmu Ratowanie życia i zdrowia ludzkiego opiera się w Polsce na wierności przysiędze Hipokratesa i groźbie sankcji prokuratorskich.