Twardzina ograniczona (morphea). Rekomendacje diagnostyczno-terapeutyczne Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego - Krasowska, Dorota; Rudnicka, Lidia; Dańczak-Pazdrowska, Aleksandra; Chodorowska, Grażyna; Woźniacka, Anna; Lis-Święty, Anna; Czuwara, Joanna; Maj, Joanna; Majewski, Sławomir; Sysa-Jędrzejowska, Anna; Wojas-Pelc, Anna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2019)
Twardzina ograniczona (morphea) jest przewlekłą chorobą zapalną tkanki łącznej o podłożu autoimmunologicznym i o niewyjaśnionej etiopatogenezie. Najczęściej zajęta jest skóra, ale proces chorobowy może zajmować tkankę podskórną, mięśnie i układ kostno-stawowy. Zróżnicowany obraz kliniczny choroby wymaga prawidłowego rozpoznania i zastosowania odpowiedniej terapii. W artykule przedstawiono charakterystykę kliniczną oraz zalecenia dotyczące klasyfikacji, postępowania diagnostycznego i leczenia.