Epidemiologia chorób zawodowych skóry w Polsce w latach 2003–2017 - Jałowska, Magdalena; Szymoniak-Lipska, Marta; Żaba, Ryszard; Adamski, Zygmunt (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2019)
Choroby zawodowe skóry mają bardzo zróżnicowaną etiologię. Czynnikami sprawczymi mogą być czynniki chemiczne, fizyczne, jak również biologiczne. W czasie ostatnich 14 lat w Polsce stwierdzono zmniejszenie liczby rozpoznawanych chorób zawodowych skóry. W 2017 roku dermatozy znalazły się na 7. miejscu wśród najczęściej rozpoznawanych chorób zawodowych, podczas gdy w 2003 roku zajmowały 5. pozycję. W latach 2003–2017 rozpoznano łącznie 1694 przypadki chorób zawodowych skóry. Najczęściej rozpoznawaną jednostką chorobową było kontaktowe alergiczne zapalenie skóry (80,5% wszystkich chorób zawodowych skóry), a najczęstszą lokalizacją dermatoz zawodowych była skóra rąk. Wydaje się, że w Polsce liczba dermatoz zawodowych jest niedoszacowana. Świadczy o tym niewielka liczba rejestrowanych przypadków w porównaniu z innymi krajami Unii Europejskiej. Liczba obecnie wykrywanych chorób zawodowych skóry nie odzwierciedla rzeczywistej zapadalności.