Kandydoza i nużyca skóry twarzy imitująca zaostrzenie trądziku różowatego - Łańczak, Anna; Spałek, Maciej; Kubisiak-Rzepczyk, Honorata; Jenerowicz, Dorota; Bowszyc-Dmochowska, Monika; Adamski, Zygmunt (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2019)
Trądzik różowaty jest przewlekłą dermatozą, która objawia się występowaniem wykwitów rumieniowych, grudkowych lub krostkowych w obrębie skóry twarzy. Autorzy przedstawiają przypadek 84-letniej kobiety z wieloletnim wywiadem w kierunku trądziku różowatego, u której rozpoznano grzybicze zakażenie skóry twarzy imitujące nasilenie choroby podstawowej. Prezentowany przez nas przypadek można uznać za odmianę tinea incognito, tj. grzybicę błędnie rozpoznaną jako inna dermatoza. Przypadki tego typu często są powodowane przez samych pacjentów, którzy stosują miejscowe glikokortykosteroidy lub inne miejscowe immunomodulatory, co utrudnia właściwą diagnozę. U pacjentów z trądzikiem różowatym w starszym wieku możliwe jest współwystępowanie nużycy i nadkażenie innymi patogenami.