Jak interpretować wyniki badań porównawczych leków? Metody analizy statystycznej – standaryzowana różnica średnich SMD oraz różnica średnich obliczona metodą najmniejszych kwadratów LSMD - Marko, Monika; Pawliczak, Rafał (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2019)
Odpowiednie narzędzia statystyczne oraz ich właściwe zastosowanie umożliwiają wiarygodną ocenę bezpieczeństwa i skuteczności badanych leków. Do tej pory opisano kilka metod statystycznych, które pomagają ocenić wielkość różnic między dwiema lub więcej interwencjami w badaniach klinicznych i zapewniają lepsze oszacowanie efektów leczenia. Nauki medyczne oraz biomedyczne intensywnie wykorzystują dane badawcze. Wskazuje to, jak ważna jest wiedza statystyczna oraz posiadanie umiejętności jej wykorzystania w zakresie badań medycznych i biomedycznych. Na klinicyście spoczywa obowiązek wybrania odpowiedniej metody w celu wykonania analizy statystycznej przeprowadzonych przez siebie badań. Niniejszy artykuł opisuje i tłumaczy metody statystyczne SMD (standardized mean difference) oraz LSMD (least squares mean difference) służące do porównywania skuteczności interwencji w badaniach porównawczych leków.