Inhibitory pompy protonowej – „instrukcja obsługi” z uwzględnieniem pacjentów z chorobą refluksową przełyku - Lipiński, Michał (Lekarz POZ, 2019)
Inhibitory pompy protonowej to grupa leków, po które często sięgają nie tylko gastroenterolodzy, lecz także lekarze innych specjalności (m.in. lekarze rodzinni, chirurdzy, otolaryngolodzy). Niewątpliwie na częstość ich stosowania wpłynął fakt, że niektóre leki z tej grupy są dostępne bez recepty. Z uwagi na podane powyżej fakty, jak również często przewlekły charakter chorób, w których znajdują zastosowanie inhibitory pompy protonowej, od wielu lat trwa dyskusja na temat bezpieczeństwa ich długotrwałego przyjmowania. Czas, jaki upłynął od wprowadzenia na rynek inhibitorów pompy protonowej, pozwala na wyciągnięcie pewnych wniosków klinicznych i przynajmniej częściową ocenę profilu bezpieczeństwa tych leków. W niniejszym artykule zostaną omówione zagadnienia, które zdaniem autora sprawiają największe problemy w trakcie terapii inhibitorami pompy protonowej.