Wczesna diagnostyka i leczenie astmy oskrzelowej w gabinecie lekarza POZ w świetle najnowszych wytycznych GINA 2019 - Kupryś-Lipińska, Izabela; Kuna, Piotr (Lekarz POZ, 2019)
Astma jest chorobą cywilizacyjną, której częstość występowania w Polsce stale rośnie. Dla zmniejszenia skutków choroby konieczne jest jej wczesne rozpoznanie i właściwe leczenie. Istotna rola w tym procesie przypada lekarzom POZ. W artykule szczegółowo omówiono problemy diagnostyki i leczenia na podstawie najnowszych wytycznych ekspertów Światowej Inicjatywy na rzecz Zwalczania Astmy – GINA 2019. Mimo dużego postępu w diagnostyce i leczeniu astmy choroba ta wciąż wiąże się z ryzykiem przedwczesnego zgonu. W niektórych krajach śmiertelność z powodu astmy w ostatnim dziesięcioleciu nawet rośnie, co wynika z nadużywania przez chorych krótko działających -mimetyków (SABA) i niestosowania wziewnych glikokortykosteroidów (wGKS) w odpowiednich dawkach. Dlatego odtąd SABA nie są już zalecane przez ekspertów do stosowania w monoterapii w żadnej postaci tej choroby, nawet jako leki ratunkowe. W nowych wytycznych eksperci zalecają, aby wszyscy dorośli i młodzież chorujący na astmę, niezalenie od stopnia kontroli choroby i intensywności leczenia, otrzymywali wGKS – okresowo lub przewlekle, najlepiej w sztywnym połączeniu z formoterolem, w dawkach i schemacie dostosowanych do stopnia intensywności leczenia, zapewniających dobrą kontrolę choroby.