Rak jelita grubego – chemioterapia adjuwantowa i zaawansowanych postaci z zastosowaniem cetuximabu samego i w skojarzeniu z cytostatykami - Szczylik, Cezary; Szarlej-Wcisło, Katarzyna; Korniluk, Jan (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2005)
Rak jelita grubego jest poważnym wyzwaniem dla współczesnej onkologii. Rocznie stwierdza się 875 tys. nowych przypadków tej choroby, a umiera 570 tys. osób. Populacja dotknięta rakiem jelita grubego to mieszkańcy wysoko uprzemysłowionych państw. Badania molekularne pozwoliły określić rolę wybranych genów odpowiedzialnych za powstawanie i progresję tego raka. Ogromna większość chorych to przypadki sporadyczne. Jednak obecnie znane są zespoły genetyczne związane z występowaniem raka jelita grubego. Leczenie tej trudnej jednostki chorobowej jest związane z chemioterapią adjuwantową oraz paliatywną. Od wielu lat podstawowymi lekami stosowanymi w leczeniu raka jelita grubego są 5-fluorouracyl i leukoworyna. Istnieje więc ogromna potrzeba poszukiwania nowych cytostatyków. Ostatnie lata wskazują na oksaliplatynę, która prawdopodobnie stanie się lekiem stosowanym w trybie adjuwantowym. Chemioterapia paliatywna obejmuje stosowanie 5-fluorouracylu i leukoworyny w różnych schematach dawkowania. Duże nadzieje wiąże się z nowymi lekami, które powstały dzięki podstawowym badaniom biomedycznym raka jelita grubego. Wielokierunkowe działanie biologiczne aktywowanego EGFR odgrywa ważną rolę w patofizjologii rozwoju tej choroby. W wyniku badań kliniczno-patologicznych ustalono, że ekspresja EGFR jest niekorzystnym czynnikiem prognostycznym. Zablokowanie funkcji tego receptora przez przeciwciało monoklonalne jest związane z zahamowaniem wielu funkcji biologicznych ważnych w progresji raka jelita grubego. Cetuximab jest monoklonalnym przeciwciałem blokującym EGFR stosowanym w leczeniu zaawansowanego raka jelita grubego u chorych po wyczerpaniu możliwości kontynuacji chemioterapii paliatywnej opartej na irinotekanie. Skuteczność cetuximabu razem z irinotekanem jest określona na ok. 19–23 proc. obiektywnych odpowiedzi, czas do progresji wynosi ok. 4 mies., a całkowity czas przeżycia wynosi ok. 8 mies. Obecnie cetuximab jest zarejestrowany w Unii Europejskiej (także w Polsce) do stosowania razem z irinotekanem jako leczenie drugiego rzutu zaawansowanego raka jelita grubego z przerzutami odległymi po wyczerpaniu możliwości wcześniejszej chemioterapii.