Przerzutowy rak embrionalny stercza u 19-letniego mężczyzny – przypadek kazuistyczny - Pietrusa, Artur; Duda, Wiesław; Poloczek, Ryszard; Bochynek, Kamil (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2005)
Doniesienie o nieopisywanym w bazie danych medycznych MEDLINE przypadku raka zarodkowego jądra, dającego przerzut nowotworowy do stercza u 19-letniego mężczyzny. Pacjent został przyjęty w trybie pilnym na oddział urologii z powodu guza jądra lewego, poziom gonadotropiny kosmówkowej został u chorego przekroczony ok. 80 tys. razy, w chwili przyjęcia do szpitala obserwowano u pacjenta liczne przerzuty do płuc. Wykonano lewostronną orchiektomię, w kolejnym dniu po operacji wystąpił u pacjenta masywny krwiomocz, w efekcie resekowano endoskopowo guza stercza, który okazał się być przerzutem raka zarodkowego jądra. Pacjent nie miał wywiadu w kierunku przebytego urazu jądra bądź wnętrostwa, obecnie jest w trakcie chemioterapii.