Procedura rejestracji badań scyntygraficznych zwierząt w medycynie nuklearnej - Masiuk, Mariusz; Krzemiński, Marcin; Świetlik, Dariusz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2005)
W ostatnich latach nastąpił gwałtowny rozwój weterynaryjnej medycyny nuklearnej. Najbardziej rozpowszechniona jest w USA, dynamicznie rozwija się w krajach Europy Zachodniej, zwłaszcza w Niemczech. W Europie Środkowej, wg wiadomości autorów, jedynym znaczącym ośrodkiem naukowym jest Budapeszt, w Polsce badania te próbuje rozwijać się w Gdańsku. Badania radioizotopowe wykonuje się u większości zwierząt objętych opieką weterynaryjną. Wskazania do badań zbliżone są do wskazań u ludzi. Najważniejszymi badaniami scyntygraficznymi są obecnie badania kości, wykonywane najczęściej u koni, badania tarczycy przy jej nadczynności u kotów i niedoczynności u psów oraz badania ze wskazań onkologicznych. W pracy przedstawiono procedurę rejestracji badań scyntygraficznych zwierząt. Analiza aktów prawnych dotyczących ochrony radiologicznej i aspektów sanitarno-epidemiologicznych pozwoliła na uzyskanie zezwoleń organów właściwych, tj. Prezesa Państwowej Agencji Atomistyki i inspektora sanitarnego regionalnej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej na wykonywanie badań scyntygraficznych zwierząt w Zakładzie Medycyny Nuklearnej Akademii Medycznej w Gdańsku. W dalszej części pracy przedstawiono przykłady zastosowania technik medycyny nuklearnej w Weterynaryjnym Szpitalu Klinicznym Uniwersytetu w Barcelonie (Hiszpania), który specjalizuje się w badaniach scyntygraficznych koni. Weterynaryjne badania radioizotopowe są interesującym zagadnieniem i jakkolwiek mogłoby wydawać się zagadnieniem egzotycznym, stanowią wyzwanie i szansę dla społeczności medycyny nuklearnej.