Fototerapia w leczeniu łuszczycy pospolitej - Grzybowski, Grzegorz; Żaba, Ryszard; Samborski, Włodzimierz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Autorzy na postawie przeglądu piśmiennictwa i własnego doświadczenia przedstawiają wartość fototerapii w leczeniu łuszczycy pospolitej. Zastosowanie terapii skojarzonej UVB, SUP, UVB 311 nm, PUVA z innymi metodami leczenia miejscowego i ogólnego oraz balneoterapią zmniejsza ryzyko występowania objawów niepożądanych. Czynniki psychologiczne również mogą poprawiać wyniki leczenia uzdrowiskowego, w sytuacji gdy domowe i zawodowe czynniki stresowe zostają wyeliminowane i dochodzi do spotkań z innymi chorymi na łuszczycę.