Poszerzenie przestrzeni przymózgowej u niemowląt – problemy opiniodawcze - Kozubek, Damian (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2019)
W pracy podjęto próbę scharakteryzowania objawów i przesłanek przemawiających za urazową przyczyną poszerzenia przestrzeni przymózgowej u niemowląt. Ta niejednolita grupa schorzeń, w dodatku rzadko obserwowana w praktyce medyka sądowego, nastręcza opiniodawczych trudności. Samoistne zmiany chorobowe bywają trudne do odróżnienia od powikłań urazów, a urazy przypadkowe od nieprzypadkowych. W pracy wykorzystano materiał aktowy dwóch spraw skierowanych do opiniowania w celu określenia uszczerbku na zdrowiu. W obu przypadkach osobami pokrzywdzonymi były kilkumiesięczne niemowlęta płci żeńskiej. Analiza dokumentacji medycznej, w szczególności wyników badań obrazowych, pozwoliła na przyjęcie pourazowego charakteru wodniaków podtwardówkowych stwierdzonych u obu niemowląt. Na tej podstawie wyłoniono czynniki, na które należy zwrócić uwagę podczas opiniowania: historię urazów głowy, wylewy dosiatkówkowe, obecność innych obrażeń zewnętrznych i wewnętrznych wskazujących na zespół dziecka bitego lub potrząsanego, początek i intensywność narastania objawów, wywiad okołoporodowy, obecność torbieli pajęczynówki i chorób z grupy defektów metabolizmu.