Szpitale kliniczne także wymagają pomocy - Cofta, Szczepan; Michalak, Agata (Menedżer Zdrowia, 2019)
W ostatnich miesiącach mówi się, że szczególnego wsparcia – w związku z dramatyczną sytuacją finansową – wymagają szpitale powiatowe. Pojawiają się w stosunku do nich głosy współczucia, ale także wymierna pomoc płatnika. Na początku września ogłoszono, że w nadzwyczajnym trybie uzyskają 344 mln zł. Okazuje się jednak, że szczególnej pomocy wymagają również szpitale kliniczne, zwłaszcza wielospecjalistyczne.