Znaczenie mechanizmów obronnych osobowości u pacjentów z zaawansowanym procesem nowotworowym w kontekście akceptacji choroby i jakości życia - Malinowska, Katarzyna; Drechna-Musiałowicz, Aleksandra; Sznajder, Monika (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2019)
U pacjentów z zaawansowaną chorobą nowotworową mogą wystąpić zaburzenia adaptacyjne będące odpowiedzią na trudną sytuację wpływającą na wiele aspektów życia. Mechanizmy obronne osobowości pozwalają zmniejszyć nasilenie nieprzyjemnych emocji bez zmiany sytuacji, która je wywołuje. Dzięki temu pomagają radzić sobie ze stresem i napięciem wywołanym sytuacją kryzysową. Stosowane nadmiernie lub nieadekwatnie do sytuacji mogą utrudniać funkcjonowanie chorego onkologicznie poprzez brak możliwości realnej oceny własnego stanu, brak komunikacji z lekarzem prowadzącym, a także niezdecydowanie w wyborze skutecznej metody leczenia. W pracy przedstawiono przypadek pacjentki z zaawansowanym nowotworem jajnika, u której zauważono utrwalenie mechanizmów obronnych osobowości i ich niekorzystne oddziaływanie na przebieg choroby. Było to zaprzeczanie radykalne dotyczące rozpoznania, następstw choroby i w związku z tym zaniechanie proponowanego leczenia.