Lecz i wydłużaj – efektywna strategia leczenia wysiękowej postaci zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem - Dolar-Szczasny, Joanna; Święch, Anna (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2019)
Artykuł omawia znaczenie różnych schematów stosowania iniekcji doszklistkowych leków skierowanych przeciwko naczyniowemu czynnikowi wzrostu śródbłonka w leczeniu neowaskularnej postaci zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem. Po uzyskaniu wyników z badań klinicznych dotyczących terapii skierowanej przeciwko naczyniowemu czynnikowi wzrostu śródbłonka, w praktyce stosowano schemat stały podawania leku lub tryb podawania pro re nata (w razie potrzeby). Ostatnio wprowadzono także schemat Treat-and-Extend (lecz i wydłużaj) mający na celu optymalizację strategii terapii wysiękowej postaci zwyrodnienia plamki. Treat-and-Extend polega na kontrolowanym wydłużaniu przerw między iniekcjami i został powszechnie zaakceptowany ze względu na zmniejszenie liczby wymaganych wizyt kontrolnych i efektywność leczenia. Badania kliniczne z zastosowaniem takiego schematu leczenia pokazują, że mniej obciąża on pracę ośrodków klinicznych i daje dobre rezultaty. Rozwój różnych modyfikacji trybów podawania leku jest odpowiedzią na dostosowywanie terapii do realnych warunków, zarówno jeśli chodzi o zasoby ludzkie, ograniczenia techniczne, jak i możliwości finansowe. Modyfikacje schematów podawania leku mają na celu optymalizację liczby iniekcji, zminimalizowanie liczby wizyt monitorujących i łatwe zaplanowanie leczenia. Schemat Treat-and-Extend spełnia te kryteria jednocześnie gwarantując dobre wyniki funkcjonalne.