Znaczenie Demodex folliculorum w dermatologii - Dopytalska, Klaudia; Lipa, Katarzyna; Sobolewski, Piotr; Szymańska, Elżbieta; Walecka, Irena (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2019)
Nużeńce Demodex folliculorum i Demodex brevis to komensaliczne roztocza bytujące w mieszkach włosowych i gruczołach łojowych na skórze człowieka, głównie w okolicach łojotokowych, na owłosionej skórze głowy i w przewodach słuchowych zewnętrznych. Żywią się złuszczonymi komórkami naskórka oraz wydzieliną gruczołów łojowych. Powodują mechaniczne zablokowanie mieszków włosowych, hiperkeratozę mieszkową oraz miejscowy stan zapalny. Odsetek osób z kolonizacją Demodex folliculorum może wynosić od 20% do 80% i wzrasta z wiekiem. Obserwuje się zwiększone występowanie nużeńców u pacjentów z obniżoną odpornością, stosujących miejscowo glikokortykosteroidy lub preparaty immunomodulujące. Podkreśla się możliwą rolę Demodex folliculorum w patogenezie trądziku różowatego, zapalenia okołoustnego, zapalenia brzegów powiek (blepharitis), zapalenia mieszków włosowych oraz pityriasis folliculorum.