Kryteria doboru parametrów akustycznych w prawidłowej rejestracji słuchowych potencjałów wywołanych - Świdziński, Piotr (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2005)
Prezentowana praca jest zarówno wynikiem wiedzy teoretycznej, jak i ponad 25-letniego doświadczenia praktycznego w zakresie rejestracji słuchowych potencjałów wywołanych. Obiektywizacja badań ERA wymaga, aby ustrzec się błędów mogących wynikać z nieprawidłowej stymulacji narządu słuchu bądź złej interpretacji wyników badań. Opisano pokrótce rodzaje rejestracji potencjałów słuchowych z poszczególnych miejsc neuronowej drogi słuchowej oraz kryteria doboru parametrów akustycznych niezbędnych do prawidłowej rejestracji ERA. W szczególności praca obejmuje analizę rodzaju bodźca akustycznego, czasu jego trwania, częstotliwości powtarzania, liczby bodźców. Dokonano również oceny stosunku sygnału użytecznego do szumu w zapisie odpowiedzi ERA.