Trudności diagnostyczne niepożądanych reakcji na leki - Jenerowicz, Dorota (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2005)
W niniejszej pracy autorzy przedstawiają przegląd najnowszych doniesień literaturowych dotyczących diagnostyki nadwrażliwości na leki – problemu istotnego i od wielu już lat będącego przedmiotem intensywnych badań. Opisano zakres badawczy, sposób wykonania oraz wskazania do przeprowadzenia testów skórnych, najważniejszych badań in vitro oraz prób prowokacyjnych z preparatami leczniczymi. Niewątpliwie trudności diagnostyczne wynikają przede wszystkim z ogromnej różnorodności obrazu klinicznego i etiopatogenezy polekowych reakcji niepożądanych, a także związane są z niedoskonałością poszczególnych metod badawczych. Kontrowersyjnym zagadnieniem jest również wymagany przedział czasu pomiędzy wystąpieniem odczynu polekowego a przeprowadzeniem badań diagnostycznych, który uzależniony jest zarówno od typu reakcji niepożądanej, jak i od samej metody diagnostycznej i może wynosić od 3 tyg. nawet do 20 lat.