Przewlekła niewydolność żylna – aktualny stan wiedzy. Część II – profilaktyka, leczenie zachowawcze - Żmudzińska, Maria (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2005)
Przedstawiamy drugą część w serii artykułów dotyczących zjawiska przewlekłej niewydolności żylnej (PNŻ). W pracy zawarto informacje dotyczące profilaktyki oraz leczenia zachowawczego. Stosowane metody terapeutyczne mają na celu doprowadzenie do obniżenia bądź zniesienia nadciśnienia żylnego, leżącego u podstaw patofizjologii PNŻ. Styl życia, fizykoterapia, leczenie uciskowe oraz farmakoterapia stanowią istotne elementy zarówno profilaktyki, jak również leczenia zachowawczego. Aktywność fizyczna powinna być połączona z odpoczynkiem uwzględniającym właściwe uniesienie kończyn dolnych. Kompresoterapia obejmuje stosowanie bandaży lub opasek uciskowych. Ucisk wywierany przez bandaż lub pończochę uciskową dotyczy nie tylko żył, ale także tętnic, naczyń limfatycznych, tkanek oraz układu fibrynolizy. Farmakoterapia stanowi także istotny element profilaktyki, jak również leczenia zachowawczego. Właściwe, oparte na wiedzy dotyczącej patomechanizmu PNŻ stosowanie metod profilaktyki i leczenia zachowawczego może się przyczynić do złagodzenia dolegliwości pacjenta oraz opóźnić postęp choroby.