Patogeneza zapalenia małych naczyń krwionośnych skóry - Szczerkowska-Dobosz, Aneta; Roszkiewicz, Jadwiga; Lange, Magdalena; Jasiel-Walikowska, Elżbieta (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2005)
Termin zapalenie małych naczyń krwionośnych skóry (CSVV) odnosi się do grupy schorzeń charakteryzujących się występowaniem różnorodnych zmian krwotocznych na skórze i wyrażonymi w różnym stopniu objawami ze strony innych narządów. Etiologia schorzenia jest złożona; wśród czynników wywołujących wymienia się infekcje, leki, niektóre pokarmy, środki chemiczne, choroby przewlekłe i nowotworowe. U ponad połowy chorych zapalenie naczyń ma tło idiopatyczne. Patogeneza CSVV jest związana z mechanizmem uwarunkowanym odkładaniem w tkankach w określonych warunkach kompleksów immunologicznych, wywołujących charakterystyczne dla wczesnych faz choroby leukocytoklastyczne zapalenie naczyń. Późną fazę schorzenia charakteryzuje limfomonocytarny naciek, związany z komórkowo zależną, wtórną odpowiedzią immunologiczną. Inne mechanizmy patogenetyczne zapalenia naczyń krwionośnych obejmują zaburzenia w funkcjonowaniu śródbłonka, cytokin, neuropeptydów i układu fibrynolizy. Najnowsze badania wskazują również na znaczenie limfocytów T g/d oraz białek wstrząsu termicznego w patogenezie CSVV o etiologii infekcyjnej. Niniejsza praca stanowi przegląd aktualnych poglądów na patogenezę CSVV.