Badanie stężenia E-selektyny w surowicy u chorych z chorobą - Lis-Święty, Anna; Wcisło-Dziadecka, Dominika; Kulawik, Ilona (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2005)
Chociaż objaw Raynauda jest pierwszą charakterystyczną manifestacją twardziny układowej (SSc), tylko u niewielkiej części chorych z tym objawem rozwija się choroba tkanki łącznej. Celem badania była ocena znaczenia E-selektyny jako parametru prognostycznego co do rozwoju SSc u chorych z chorobą Raynauda. Stężenie E-selektyny w surowicy oznaczano metodą ELISA u 50 kobiet z objawem Raynauda (32 chore z chorobą Raynauda, 18 chorych z SSc) i 15 kobiet zdrowych. Stężenie E-selektyny w chorobie Raynauda było znacząco podwyższone w porównaniu z grupą kontrolną (p<0,001), natomiast znacząco niższe w porównaniu z wartością w SSc (p<0,001). Stężenia E-selektyny były znacząco wyższe u chorych z chorobą Raynauda, u których stwierdzono obecność przeciwciał przeciwjądrowych i/lub zmiany kapilaroskopowe, niż u chorych bez tych odchyleń (p<0,025), ale znacząco niższe niż u chorych z SSc (p<0,005). Nie stwierdzono istotnych korelacji pomiędzy stężeniem E-selektyny a czasem trwania objawu Raynauda/stwardnień skóry, mianem ANA w surowicy, postacią SSc i progresją zmian narządowych w SSc. Wyniki te przemawiają za rolą komórek śródbłonka w patogenezie choroby Raynauda i SSc. Stężenie E-selektyny odzwierciedla nasilenie uszkodzenia i/lub aktywacji śródbłonka i w chorobie Raynauda może służyć jako marker progresji w kierunku SSc.