Inwazyjne zakażenia Streptococcus pneumoniae u dzieci - Salamon-Słowińska, Dorota; Szumińska-Napiontek, Emilia; Wysocki, Jacek (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Pałeczka Streptococcus pneumoniae jest szeroko rozpowszechnionym patogenem, wywołującym zakażenia u dzieci i osób dorosłych. Jest przyczyną 92 proc. zakażeń inwazyjnych, innych niż zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych u dzieci. Jest czynnikiem etiologicznym 23 proc. bakteryjnych zakażeń opon mózgowo-rdzeniowych i odpowiada za największą liczbę zgonów (15,3–30 proc.) oraz ciężkich powikłań neurologicznych (15,3–57 proc.) w przebiegu tych zakażeń. Skonjugowana szczepionka pneumokokowa, zawierająca 7 najczęściej występujących serotypów patogenu, może zapobiec 70 proc. infekcji inwazyjnych u dzieci.