Włókna naturalne i syntetyczne – wpływ na wybrane wskaźniki stanu zdrowia - Pyska, Agnieszka; Zimniewska, Małgorzata; Witmanowski, Henryk (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Celem tego artykułu jest próba oceny na podstawie dostępnej literatury wpływu włókien naturalnych i syntetycznych na wykładniki zdrowia człowieka. Badania tego typu prowadzone są w wielu krajach świata. Wskazują one, że rodzaj surowca, z którego wykonana jest odzież, może mieć wpływ na organizm człowieka. Według niektórych badaczy włókna naturalne mogą mieć bardziej pozytywny wpływ na organizm człowieka niż włókna syntetyczne, ale włókna syntetyczne cechują się większą wytrzymałością i są łatwiejsze w konserwacji. Warto więc zastanowić się nad odzieżą wykonaną z materiałów mieszanych, wykazujących pozytywne właściwości charakterystyczne zarówno dla włókien naturalnych, jak i syntetycznych. Trwają badania, które mają na celu próbę określenia najlepszej dla zdrowia proporcji zawartości włókien naturalnych i syntetycznych w noszonej odzieży oraz określenie, który ze wskaźników biochemicznych i/lub fizjologicznych najlepiej może charakteryzować zdrową odzież.